Austrotherm България разширява дейността си с инвестиция от близо 3 млн. лева

През последните 2 години компанията отбелязва устойчив растеж в обеми и обороти и затвърди лидерските си позиции в производството на топло- и шумоизолационни продукти у нас

С инвестиция от близо 3 млн. лева Austrotherm България разширява дейността си в София. На 26 февруари 2024 г. бе даден старт на проекта за разширяване и модернизиране на складовата база за суровини и готова продукция в завода на компанията в столичния квартал Казичене. Символичната първа копка направиха госпожа Евгения Алексиева - кмет на район Панчарево, Хаймо Паша – изпълнителен директор на  Austrotherm Group и Диана Чобанова – управител на Аустротерм България.  

През следващите месеци водещият производител на енергоспестяваща и допринасяща за опазване на климата топлоизолация в Централна и Източна Европа, ще изгради модерна складова база за суровини, материали и готовата продукция. Разширението ще допринесе за удовлетворяване очакванията на клиентите за още по-ефективна логистика, навременна, бърза и точна доставка на продуктите, произвеждани в завода в София.

„Инвестицията, която стартираме днес ще позволи затвърждаване на лидерските позиции на Austrotherm България като най-устойчивия производител на топлоизолация на българския пазар“, коментира Диана Чобанова, управител на Austrotherm България.

Пускането в експлоатация на разширението на завода е планирано за последното тримесечие на 2024 г. и ще позволи да се подобрят процесите по складиране и експедиране на готова продукция.

„Пестенето на енергия е все по-важно за всеки от нас. Високите цени на енергията и нуждата всеки да допринесе за глобалната цел за опазване на климата отдавна е тема и в България. Голям процент от българския сграден фонд, особено жилищните сгради, е  лошо изолиран или изобщо не е изолиран и има огромен потенциал за повишаване на енергийната ефективност. Изолационните материали на Austrotherm значително намаляват разходите за отопление и охлаждане и допринасят за опазване на околната среда и климата“, коментира Хаймо Паша,изпълнителен директор на Austrotherm Group.

Austrotherm е европейски лидер в производството на EPS и XPS топлоизолационни плочи. У нас Austrotherm също е отлично познат като производител на  екструдиран и експандиран полистирен (последният е познат на масовия клиент като стиропор). С двата си завода в София и в Айтос компанията държи лидерската позиция в производството на топлоизолация и на българския пазар, като произвежда голям асортимент от топло- и шумоизолационни продукти, архитектурни профили и елементи.

През последните 2 години Austrotherm България отбелязва устойчив ръст  на произведените обеми и съответно -  на оборот и печалба. През 2021 г.  производството в двата завода в страната отбеляза 9% ръст спрямо предишната година. А за 2022 г. ръстът е 6%, въпреки затрудненията, предизвикани от сривовете във веригата на доставки, проблемите с транспорта и суровините. Това се дължи както на въведените промени в организацията, така и на подновеното производствено оборудване на завода в София.

 

За Austrotherm

Austrotherm Group е семейна австрийска компания и в момента има 26 завода за производство  на изолационни материали в 12 държави. През финансовата 2022 година Групата Austrotherm реализира оборот от 627 млн. евро и има общо 1400 служители. Централата на компанията е във Вопфинг, Австрия. Освен в  Австрия, пионерът в областта на изолацията има компании в Босна и Херцеговина, България, Германия, Хърватия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Унгария и Турция.

Групата Austrotherm е компания на Schmid Industrie holding, която генерира продажби от 2,6 млрд. евро с 6900 служители към 31 декември 2022 г.

 

 

Церемония по първата копка на новата мощност и складова база на завода за EPS топлоизолации на Austrotherm България в София. Отляво надясно: Евгения Алексиева – кмет на район Панчарево, Хаймо Паша – изпълнителен директор на Austrotherm Group и Диана Чобанова – управител на Austrotherm България.