Новини

Най-голямата пасивна сграда в света

Новата централа на австрийска енергийна компания изпълнена с изолационни продукти от Austrotherm

В новооткритата през септември 2016 година централа на най-голямата австрийска енергийна компания "Wiener Netze" се помещават 1 400 служители. Те могат да се похвалят, че работят в най-голямата пасивна сграда в момента в света. Комплексът носи името "Smart Campus" и обединява под един покрив производствените и административните функции на компанията, която осигурява енергия на 2,1 милиона клиенти в и около Виена. На площ от 96 000 кв.м. са поместени офис площи, цехове, складове, както и захранващите централи за ток, газ и централно отопление.

Централизирането се очаква да доведе до съкращаване на производствените пътища, улесняване на комуникацията и като цяло до опростяване на процесите. 1400-те служители на фирмата, които до сега са били пръснати на седем различни локации, днес са обединени под един покрив в сградата "Smart Campus".

При изграждането на новата централа на "Wiener Netze", намираща се в един от големите квартали на Виена, е обърнато особено внимание на постигането на определени екологични критерии – от планирането, през строителството, до влизането в експлоатация. Постигната е пълна енергийна независимост – енергийните нужди на комплекса се задоволяват от фотоволтаични системи, използва се геотермална и слънчева енергия. Благодарение на отличния избор на материали, обектът се доближава по своите показатели дори до нулево-енергийна сграда.

Съществен принос към енергийната ефективност на новата сграда имат клиновидните плочи за плосък покрив Austrotherm EPS-PLUS, чието действие на места е допълнено от новия високоефективен изолационен материал Austrotherm Resolution. Те осигуряват подходящ наклон за безпроблемно отводняване на покрива и спомагат за предотвратяване на топлинните мостове.


Данни за проекта: Smart Campus, Виена, Австрия

Използвани продукти с марка Austrotherm:

Austrotherm EPS-PLUS Клиновидни плочи за плосък покрив (използвани топлоизолационни плочи Austrotherm EPS 120-PLUS, средна дебелина на изолацията min. 310 mm)



Главен проектант: Holzbauer & Partner, Виена

Изпълнител: Hirschbeck & Plank, Литцелсдорф

Консултант от страна на Austrotherm: Щефан Волпе (Stefan Volpe), Регионален мениджър за Южна Австрия

Период на строеж: 2014 до 2016

Стойност на проекта: 200 млн. евро

Устойчивост: най-голямата възможна енергийна ефективност - към момента най-голямата сграда на света, изградена на принципа на пасивната къща - 70 % икономия на енергия - 100 % енергийна независимост чрез алтернативна енергия - 1 200 фотоволтаични елементи - 100 % климатизация от използването на геотермална и слънчева енергия - зелени площи и зелени покриви

 

Снимка: Wiener Netze, Christian Houdek