История на фирмата

Аустротерм е пионерът в производството на топлоизолации в Австрия. Фирмата е създадена през 1953 г. от Освалд Новотни, който е първият австрийски производител на стиропор. Днес Аустротерм е част от Шмид-Индустри Холдинг, към който принадлежат също Баумит и Mурексин.

1953: Освалд Новотни поставя началото в производството на стиропор
Началото е поставено във Виена през далечната 1953 г., като Освалд Новотни е първият предприемач в Австрия, който започва производството на стиропор. Първоначално той се концентрира върху приложението на стиропора за декорация. Експандираният полистирол (EPS), както е техническото наименование за стиропор, е разработен една година по-рано от немския химически концерн BASF.

1964: Завод за стиропорни плочи в Пурбах, Австрия
Истинският пазарен потенциал на стиропора се крие в неговите отлични топлоизолационни качества, които съвсем скоро стават основна причина Новотни да започне производство на EPS-плочи. Така през 1964 г. в Пурбах, край езерото Нойзидлер, се създава завод за топлоизолационни плочи, който с производствения си капацитет от 30.000 m³ на година задоволява напълно нарастващите нужди на пазара до началото на 80-те години.

1980: Фридрих Шмид поглъща фирмата на Новотни
През 1980 г. собственикът на заводите за преработка на камъни и варовик във Вопфинг, Австрия – Фридрих Шмид закупува фирмата на Новотни. По това време с продажбата на около 18.000 m³ Новотни успява да реализира годишен оборот от 945.000 евро. Двете петролни кризи и предизвиканата от тях вълна на поскъпване при енергийните носители превръщат пестенето на енергия за отопление и топлоизолирането в хита на деня. Заради отличните си свойства, EPS-плочите на Новотни са отлично приети от австрийските строители и предприемачи като висококачествени топлоизолационни материали. Така само 2 г. след поглъщането на фирмата от Фридрих Шмид производствените капацитети се нуждаят от бързо разширяване.

1982: Поглъщане на завод за стиропор в Пинкафелд, Австрия
Необходимото разширяване на производствения капацитет на фирмата на Новотни става възможно чрез поглъщането на друг производител на стиропор в Пинкафелд. Така, чрез двете производствени бази в Пурбах и Пинкафелд, общия производствен капацитет се покачва на 150.000 m³.

1988: Продажбите се покачват до 126.000 m³, нова стратегия за бъдещето
В края на 1988 г. Новотни успява чрез двете си производствени бази да покачи продажбите на EPS-плочи до 126.000 m³ годишно. Бързото развитие на технологиите и пазарите пораждат необходимостта от нова фирмена стратегия, насочена към бъдещето. Тази стратегия включва от една страна нововъведения в областта на топлоизолациите, а от друга – откриване на нови пазари.

1991: Унгария с ноу-хау в изолационните материали: Аустротерм Гьор
През 1991 г. Аустротерм Гьор, 100% дъщерна фирма на Топлоизолации Новотни, стартира производствена дейност в Унгария. Оттогава Аустротерм произвежда висококачествени EPS-плочи за унгарския пазар, използвайки западни суровини.

1991: Единственият производител на XPS в Австрия
За постигането на високите цели, които си е поставила, фирмата инвестира около 4 млн.евро и оборудва производствената база в Пинкафелд с най-модерни производствени съоръжения, които позволяват увеличаване на производствените мощности. През пролетта на 1991 г. в Пурбах започва производството на топлоизолационни плочи от екструдиран полистирол - XPS. До този момент голяма част от XPS-плочите в Австрия се внасят от химическите концерни, лидери на световния пазар - BASF и Dow Chemical.
Производствената технология остава строго секретна. Значителните усилия в изследователската дейност и промените в производствените съоръжения в Пурбах довеждат най-накрая до желаната цел: розовата топлоизолационна плоча от екструдиран полистирол. Така Новотни става единствения производител на XPS в Австрия.

1993: Топлоизолации Новотни са наградени с ордена на австрийската провинция Бургенланд.
В рамките на 40-годишния юбилей на фирмата предприятието получава от областния управител г-н Стикс Ордена на Бургенланд.

1993: Полша: Аустротерм изгражда ново производство в град Освиенцим
През лятото на 1993 г. е основан Аустротерм Полша в гр. Освиенцим. Мястото е отдалечено на около 40 км. от Катовице и има население от 4 млн. жители. С инвестиция от 1.6 млн. евро се изгражда модерно производствено съоръжение по прототип на завода в Пинкафелд. Годишният производствен капацитет е заложен нa 200.000 m³.

1994: Топлоизолации Новотни става Аустротерм
За да се осигури единно пазарно присъствие в цяла Европа, през 1994 г. се взема решение топлоизолациите да се предлагат на всички пазари с търговската марка Austrotherm. Така фирмата на Новотни започва да оперира и в Австрия под името Аустротерм ГмбХ.

1995: Нов завод за XPS в Пурбах, държавен герб за Аустротерм
В началото на лятото на 1995 г. новото съоръжение за производство на XPS в Пурбах, Австрия започва работа на пълни обороти. Така Аустротерм се превръща в един от най-важните икономически фактори за развитието на регионите Пурбах и Пинкафелд. На 2 октомври 1995 г. Аустротерм е наградена от Президента на Икономическата камара на Бургенланд, г-н Франц Крьопфел, с държавния герб на Австрия, за отличното качество и за приноса си към развитието на австрийската икономика.

1997: В Братислава започва работа нов завод за EPS
В началото на ноември 1997 г. започва производство третото предприятие на Аустротерм за EPS в Източна Европа. Така, с инвестиция от около 2.18 млн.евро, в северните покрайнини на Братислава е открито едно от най-модерните производствени съоръжения за EPS, разположено на 13.000 m2 индустриална площ и разполагащо със складова база и модерни офиси.

1998: Сертификация по ISO 9001 в рекордно кратки срокове
Като един от първите производители на топлоизолационни материали в Австрия, на 27 май 1998 г. Аустротерм получава от ÖQS сертификат ISO 9001 и така осъществяваният дълги години от фирмата контрол по качеството се документира черно на бяло. Клиентите могат да разчитат, че продуктите на Аустротерм, както и програмата на фирмата за управление на качеството, отговарят без изключение на налагащите се все по-високи стандарти.

1999: Втори завод за производство на EPS в Полша
През юли 1999 г. в гр. Скерневице – между Варшава и Лодц, започва работа вторият полски завод за EPS от групата на Аустротерм. Така Аустротерм се нарежда между тримата топ производители на топлоизолационни материали в Полша.

1999: Aустротерм прави пробив с CO2-пенополистиролна XPS-изолационна плоча
Благодарение на върховите си постижения, през август 1999 г. инженерите на Аустротерм успяват да пуснат на пазара ново поколение изолационни плочи. Чрез употребата на въздух като клетъчно съдържание новият Austrotherm XPS TOP отговаря на най-високите екологични изисквания.

Една голяма част от инвестираните средства е изразходвана за изследователска дейност, развитие и опазване на околната среда. Разходът обаче си струва: топлоизолационните плочи от серията TOP притежават много добри топлоизолационни качества, висока издръжливост при натоварване и изключителна водоустойчивост и със своето клетъчно съдържание от въздух отговаря напълно на Eвропейските екологични изисквания.

1999: Петер Шмид като втори управител
Г-н Петер Шмид е в предприятието от 1993 г. От 1996 г. е прокурист, а на 01.09.1999 г. става управляващ-съдружник, отговарящ за организацията и развитието на производството на топлоизолации, както в Пурбах, така и в Пинкафелд.

1999: Нов проект в Румъния: Завод за производство на EPS в Букурещ
През 1999 г. Аустротерм започва разработването на румънския пазар. През септември стартира производство новопостроения завод за EPS в Букурещ. Така Аустротерм стъпва на един пазар, който със своите 23 млн. жители предлага голям потенциал за дългосрочен растеж.

Новият завод за EPS e изграден в северните покрайнини на Букурещ на 12.000 m² индустриална площ. Заводът залага на годишен капацитет от 400.000 m³.

2001: Експанзия в Унгария: втори завод за EPS
През април 2001 г. в гр. Гьонгьос (80 километра североизточно от Будапеща) започва производство вторият завод за EPS от групата на Аустротерм.

Новият завод за топлоизолационни плочи е изграден върху площ от 26.000 m² и ангажира 20 сътрудника. Сега гр. Гьонгьос разполага с един от най-модерните и с най-големи мощности завод на цялата фирма, с производствен капацитет от 600.000 m³.

2003: Завод за EPS в Сърбия
През август 2003 г. в гр. Валиево, на 80 км. южно от Белград, се открива нов модерен завод за EPS. Новият завод за производство на стиропорни плочи е изграден на индустриална площ от 12.000 m² и е оборудван с най-новата технология за производство "Made in Austria".

2003: Почетно отличие за пионера в топлоизолациите
Собственикът на Аустротерм, г-н Фридрих Шмид, получава по случай 50-годишния юбилей на фирмата почетното отличие на провинция Бургенланд.

2004: Откриване на завод за EPS в България
В София през 2004 г. започва изграждането на завод за производство на топлоизолационни плочи от EPS. Новият завод разполага с най-новата технология за производство "Made in Austria". Направената инвестиция възлиза на 3.5 млн. евро, като осигурява производствен капацитет от 400.000 m³.

2005: Експанзията в Сърбия продължава
През 2005 г. започва производство на Austrotherm XPS в Сърбия, изцяло съобразено с австрийските изисквания за качество и така броя на заводите нараства на три.

2006: Втори завод за EPS в Румъния
През юни 2006 г. е открит вторият завод на Аустротерм за производство на топлоизолационни плочи от EPS в Хория, североизточна Румъния. Тази инвестиция прави възможен износа в Украйна и Молдова. През 2008 г., на същото това място започва производството и на Austrotherm XPS.

2007: Експанзия в Босна
В гр. Бихач, разположен в северозападна Босна, е основан Austrotherm BH d.o.o., чийто високомодерен завод за EPS отваря врати в началото на 2008 г. Инвестицията възлиза на 5 млн. евро и прави възможен износа към Хърватия.

През есента пионерът в топлоизолациите получава австрийския знак за опазване на околната среда за продуктите от серията Austrotherm XPS TOP.

2008: Първи завод за EPS в Азия
Аустротерм успява да направи скок отвъд Босфора. През есента на 2008 г. започва работа първият завод на Аустротерм за EPS в Турция. За производството пред вратите на 15 милионния Истанбул се инвестират 5 млн. евро.

През същата година в Айтос, в близост до българското черноморие, е открит вторият завод за EPS на Аустротерм България ЕООД.

През октомври 2008 г. в унгарския град Сексард е открит третият завод за EPS в Унгария. Общата инвестиция за притежаващия годишен капацитет от 400.000 m³ завод възлиза на 5 млн. евро.

2009: Дъщерна фирма в Словакия

Аустротерм засилва дейността си в Словакия с придобиването на 100% от дъщерното дружество със седалище в Братислава.

2010: Разширяване на австрийските заводи за EPS и XPS. Дъщерна фирма в Хърватия

През 2010 г. Аустротерм инвестира 3,2 млн. евро в съоръжение за производство на подобрените сиви топлоизолационни плочи Austrotherm EPS PLUS в Пинкафелд, Австрия. Няколко месеца по-късно с 4,5 млн. евро е разширено и производството на XPS в другия австрийски завод на компанията в Пурбах. Целта на инвестицията е да засили предлагането на високо устойчивите на натиск топлоизолационни плочи Austrotherm XPS TOP 50 и 70.

В Загреб, Хърватия е основано търговско представителство.

2011: Ново лице в управата на Аустротерм
През септември 2011 г. Гералд Принцхорн е назначен за управител, отговарящ за продажбите и международното развитие на Аустротерм, който да ръководи компанията заедно с Петър Шмид. 

Аустротерм получава наградата на провинция Бургенланд за иновация в категория „големи предприятия” за изобретяването на революционната технология Клебеанкер Дуплекс.

2012: Втори завод за EPS в Босна и Херцеговина / Инвестиция от 8 млн. евро в производствените бази в Австрия.
През първата половина на 2012 година Аустротерм придобива завод за EPS в Шамац, Източна Босна. Така Austrotherm EPS може вече да се експортира и към източната част на Хърватия. 

Наред с новия завод в Босна Аустротерм инвестира 8 млн. евро в производствените си бази в Австрия – Пинкафелд и Пурбах, в това число в енергийно ефективна оптимизация на производството.

2013: В района на Измир заработва вторият завод за EPS в Турция.
В град Витенберге, Германия е построен завод за XPS. През юни Аустротерм отбелязва своята 60 годишнина и получава поредното отличие от управата на провинция Бургенланд.

Продукти


Austrotherm EPS, XPS, Dämmstoffe Austrotherm EPS
Austrotherm EPS, XPS, Dämmstoffe Austrotherm XPS

Контакт


Austrotherm EPS, XPS, Dämmstoffe Свържете се с нас
Austrotherm EPS, XPS, Dämmstoffe Лица за контакт

Новини

Австрийският специалист в областта на топлоизолациите пусна в експлоатация... 
Групата Аустротерм с рекордни продажби за 2017
Австрийският специалист в областта на... 
Аустротерм експандира в Румъния
Австрийският производител на топлоизолации... 
Аустротерм пуска в експлоатация нова производствена линия в Германия
Аустротерм Германия е инвестирала седем... 
Austrotherm e най-добрият доставчик на топлоизолации в Австрия
Austrotherm е избран от читателите на австрийското...