Austrotherm се фокусира върху устойчивото развитие на мощностите си: Разширява производството на XPS изолация в Пурбах

20 млн. евро са инвестирани в разширяване на производствения капацитет чрез най-съвременната технология за екструдиран полистирен (XPS), придружени с енергийна ефективност и устойчив дизайн. Създадени са 20 допълнителни работни места

 

Austrotherm разширява производството на XPS в Пурбах. От ляво на дясно: Клаус Хаберфелнер (Управление на Austrotherm Group), Робърт Шмид (Управление Schmid Industrieholding, собственик), Робърт Новак (управляващ директор продажби) Austrotherm GmbH), Хаймо Пашер (Технически управление Austrotherm Group), Петер Шмид (собственик), Пол Пресл, Себастиан Хорват (Управление на растенията в Purbach) Снимка: Austrotherm/Postl

Валдег/Пурбах (10 януари 2023 г.)

Austrotherm, единственият австрийски производител на XPS, пусна в експлоатация още един завод за производство на XPS в Пурбах на езерото Нойзидл. Пионерът в областта на изолациите инвестира 20 млн. евро в изграждането на производствено хале с дължина 160 м и ширина 21 м, което е оборудвано с най-съвременна технология за екструдиране. Сградата е енергийно ефективна, изолирана и е със зелен покрив и дървена фасада, за да  се впише хармонично в областта, която е част от  световното наследство на ЮНЕСКО - езерото Нойзидл. Austrotherm не само създаде 20 допълнителни работни места на пълно работно време, но и осигури заетост на множество регионални малки и средни предприятия. Разширяването на капацитета ще осигури място за общо 130 служители в дългосрочен план. Производството, услугите по обслужване и доставка, както и качеството на продуктите ще бъдат устойчиво подобрени.

"Разширяването на производствените ни мощности за XPS в Пурбах е инвестиция в устойчиво развитие.  Изолацията на сградите допринася в значителна степен за намаляване на емисиите на CO2. Ето защо търсенето на изолационни материали от XPS, които щадят  климата, ще продължи да се увеличава в дългосрочен план", обяснява Клаус Хаберфелнер, управляващ директор на Austrotherm Group. "Като австрийска семейна компания, Austrotherm отдава голямо значение на това да бъде на съвременно ниво по отношение на енергийната ефективност и опазване на ресурсите в  проектите, в които инвестира. С разширяването на производството в Пурбах ние осъществихме това по най-добрия възможен начин."

 

Енергийна ефективност от основите  до покрива

Новото хале е с размери 160 на 21 метра. Използвани са високоефективни изолационни материали Austrotherm от основата през фасадата до покрива. Подовата плоча е изолирана с устойчив на натиск Austrotherm XPS TOP 50 с дебелина 16 cm.

Енергийна ефективност от  основите до покрива Austrotherm XPS TOP 50 изолира пода на новото производствено хале. Отоплението на 160-метровата зала e чрез система за  подово отопление, вградена в подовата плоча. Снимка: Austrotherm/Postl

Сградата се отоплява чрез подово отопление, което е интегрирано в плочата на залата. За тази цел бяха положени 82 отоплителни кръга с почти 14 000 метра тръби за подово отопление. Енергията за това се взема от системата за охлаждане на машините в производството и се подава към отоплителната система. По този начин може да се рециклира отпадната топлина, която в противен случай би била отдадена в околната среда.

За стени са използвани сглобяеми бетонни елементи със сърцевина от Austrotherm XPS TOP 30, като изолация,  а в основата - и Austrotherm EPS 100. Покривът на залата е комбинация от скатен и плосък покрив, разделен на обширни зелени площи и зона за фотоволтаици.

 

Слънчевата енергия от покрива намалява емисиите на CO2 при производството

Изолационните материали на Austrotherm имат ценен принос за опазването на климата. В продължение на политиката за устойчиво производство, през 2023 година на покрива на сградата в Пурбах ще бъде инсталирана фотоволтаична система. Тя ще използва слънчевите лъчи на Бургенланд и ще осигурява мощност от 226 kWp. В допълнение към отличната изолация, това ще спомогне и за спестяване на CO2 при производството.

Austrotherm пуска в експлоатация разширеното производство на XPS в Purbach. Местоположението беше избрано по такъв начин, че да е в хармония със световното наследство на ЮНЕСКО - Езерото Neusiedl. Фасадата е изградена от дървесина от лиственица, покривът е озеленен и има собствен зелен пояс от местни видове храсти. Снимка: Austrotherm/Postl.

 

Хармонично интегриране в пейзажа

Обектът е разработен в тясно сътрудничество с общината, за да се осъществи по най-добрия начин вграждането в околностите на езерото Нойзидл, което е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Само в  проектиране  са инвестирани около 700 000 евро. Новото производствено хале е проектирано така, че да се вписва хармонично в пейзажа. Фасадата от лиственица, зелените покриви и зеленият пояс от местни видове храсти  допринасят за вписването на производствените мощности в местността.

 

 

От ляво на дясно: Робърт Новак (Директор продажби, Austrotherm GmbH), Хаймо Пашер (Технически директор, Austrotherm Group), Евалд Филц, Петер Шмид (собственик), Роберт Шмид (Изпълнителен директор Schmid Industrial Holding, собственик), Пол Пресл, Себастиан Хорват (мениджър на завода в Пурбах) и Клаус Хаберфелнер (изпълнителен директор на Austrotherm Group). Снимка: Austrotherm/Postl

 

За XPS и Austrotherm

Austrotherm XPS (екструдиран полистирен) е изолационен материал, който е устойчив на вода и натиск  и затова се използва за изолация на основи, сутерени, мазета, подове и плоски покриви. Austrotherm XPS е оцветен в пастелно розово.

През финансовата 2021 година Austrotherm Group реализира продажби в размер на 517 млн. евро и към 31.12.2021 г. има общо 1200 служители.

Austrotherm Group, която е семейна австрийска компания, има 26 производствени обекта за изолационни материали в 12 държави. В допълнение към централата във Вопфинг и заводите в Пинкафелд и Пурбах, пионерът в областта на изолациите има компании в Босна и Херцеговина, България, Германия, Хърватия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Унгария и Турция. Austrotherm Group е дружество на Schmid Industrieholding, което генерира оборот от 2,2 милиарда евро към 31.12.2021 г. и има 6 600 служители.

 

Допълнителен снимков материал на адрес:www.austrotherm.at/kontakt/presse/fotomaterial-ausbau-xps-

insulation-production-purbach