Сутерени

Изолация на фундамент

За да се защитят сградите от проникване на студ, най-добре е да се постави топлоизолация там, където контактът със студената и влажна земя е най-голям, т.е. при фундамента и помещенията, разположени под земята. За тази цел, както под цялата фундаментна плоча, така и по ивичния фундамент, препоръчваме използването на топлоизолационните плочи от екструдиран полистирен Austrotherm XPS.

В областта на фундамента, при връзката на фундаментната плоча със стените, съществува голям риск от образуване на многобройни термомостове. За да се избегнат и да се предотврати евентуално увреждане на конструкцията, е препоръчително да се постави адекватна топлоизолация. Ако заедно с това се изолират и външните стени на разположените под земята помещения (сутерените), цялата подземна част на сградата ще бъде защитена от плътен изолационен слой XPS и може да бъде обитаема през цялата година.

Съвременните сгради стават все по-големи и по-тежки, съответно и натискът върху изолацията под основата е огромен. За да се избегне рискът от потъване и последващо напукване на сградата, се препоръчва използването на топлоизолационните плочи Austrotherm XPS TOP 50 и Austrotherm XPS TOP 70, които имат висока устойчивост на натиск (18 t/m2, съответно 25 t/m2). Те са подходящи и при точкови натоварвания, каквито възникват например в областта на колоните.

Примери за приложение

 

1 Обратен насип
2 Austrotherm XPS TOP 30
   Austrotherm XPS TOP 50
   Austrotherm XPS TOP 70
3 Хидроизолация (вертикална)
4 Мазилка
5 Зидария
6 Вътрешна мазилка
7 Хидроизолация (хоризонтална)
8 Перваз
9 Подова настилка (напр. плочки)
10 Стоманобетонна плоча
11 Разделителен слой
12 Подложен бетон
13 Austrotherm XPS TOP P
14 Топлоизолационна система с Austrotherm EPS F-PLUS
15 Дренажен чакъл
16 Топлоизолационни плочи за изолация от ударен шум Austrotherm EPS T 650-PLUS
17 Замазка
18 PE-Обкантваща лента