Аустротерм инвестира в новата технология „Зелена Сграда“

През 2020 г. специалистът в изолациите стартира годна за бъдещето програма на стойност 10 млн евро за производствените ни обекти в Австрия. В базата в Пинкафелд вече бяха положени основите на енергийно ефективна офис сграда с обучителен център, работилници и колонки за зареждане на електроколи – водещ проект за област Бургенланд.

Аустротерм, водещият производител на защитаващи климата топлоизолации в централна и източна Европа, предприе следващата стъпка в своята инвестиционна офанзива за 10 милиона евро: през ноември 2020 г. започнаха строителните дейности на базата в Пинкафелд  за енергийно ефективна офис сграда, която след въвеждането в експлоатация през лятото на 2021 г. ще произвежда повече енергия, нужна за фабриката. Това става възможно чрез производството на високоефективни топло- и шумоизолационни плочи от Аустротерм, започващи под земята и продължаващи по фасадата, стигайки до тавана, термопомпа въздух-вода с охлаждащо отоплително одеяло и фотоволтаична система. Излишното електричество ще бъде използвано във фабриката за производство на енергийно ефективни изолационни плочи, зареждане на електрически сервизни и посетителски превозни средства или ще бъде подхранена локалната мрежа. За новитa сградa с алея и нова система за движение в Пинкафелд ще бъдат инвестирани общо 3 млн евро.  

„С изграждането на енергийно ефективната офис сграда искаме да демонстрираме какво е технологично възможно в днешно време при строеж на офис комплекс. А именно не само екстремно редуциране на енергия и CO2, но и произвеждане на електрически излишък. На тази база предоставяме нашите високоефективни и устойчиво създадени изолации. Заедно с това ръководим и водещ проект за защита на околната среда, който трябва да послужи като покана за имитация,‘’ обясни Клаус Хаберфелнер, управител на групата Аустротерм. „Както вече се случи в Пурбах, допълнителен позитивен ефект идва от увеличението на обема на инвестициите в регионалната строителна индустрия”.  

Енергийно ефективната  офис сграда в детайли

През ноември 2020 г. в производствената база в Пинкафелд започна работа по изграждането на енергийно ефективна офис сграда по най-ниския енергиен стандарт (изискване за отопление: 19,88 kWh/m2a). Модерната тухлена конструкция е проектирана за до 30 работни места, след нейното завършване 22-ма служители ще бъдат преместени в новите офисни пространства. Освен приемно пространство ще бъде изграден и обучителен център, който ще бъде на разположение за до 80 човека за допълнително обучение и практична тренировка – ще се извършват без никакви бариери. В същия сграден комплекс е изградена и работилница за поддръжка с площ от почти 1000 м2. На местата за паркиране ще бъдат инсталирани 4 колонки за зареждане на електромобили, които ще са на разположение както за превозни средства на Аустротерм, така и за посетители. Същевременно, енергийно ефективната офис сграда предлага използваема площ от почти 1,500 м2.

Високоефективните изолационни материали на Аустротерм ще влязат в употреба при енергийно ефективната офис сграда: за максимално енергийно спестяване под подовите плочи се грижи устойчивата на високо налягане Austrotherm XPS TOP 70 с дебелина от 40 см. Фасадата ще бъде оборудвана с 30 см Austrotherm Resolution и Austrotherm Фасадни профили (архитектурни елементи).

За оптимална изолация в областта на цокъла ще влезе в употреба 26 см Austrotherm XPS Premium P в комбинация с Austrotherm XPS за защита на цокъла. На покрива ще бъде въведено иновативно решение с плочите от Аустротерм за наклонен покрив (44 см Austrotherm Resolution за плосък покрив и 8 см Austrotherm EPS W30-PLUS за наклонен покрив).

Също така ще бъдат използвани и плочи от Аустротерм за тавански помещения. Това е нова и евтина алтернатива на обичайните строежи на тавански помещения. Където досега са били необходими скъпи бетонни кофражи и допълнителни изолационни елементи вече може да бъде използван новият All-in-One сглобяем елемент, чрез който ще се спестят време и разходи.

Освен това, в завода в Пинкафелд ще бъдат изпълнени проекти за дигитализация и автоматизация, за да може вътрешнозаводските процеси да се извършват по-ефективно и по-бързо. Така например безшофьорната трансортна система ще даде възможност за по-ефективно транспортиране на EPS блокове и ще предлага по-високо качество, което ще предотвратява транспортни щети. Чрез оптимизиране на трафика във фабриката движението на камиони на базата в Пинкафелд в бъдеще ще се извършва в еднопосочна система. С това ще бъде редуцирано нивото на шум за съседите и ще се осигури повече сигурност на работното място.