Защо да изолираме?

Добрата топлоизолация от мазето до тавана напълно оправдава инвестираните средства. Ето 7 причини, за да изолирате Вашия дом:

1. Спестяване на разходите за енергия

През покрива, мазето и фасадата се губи над 70% от топлината. С топлоизолациите на Аустротерм можете от година на година да спестите огромна част от разходите за отопление. Например чрез саниране на ниво нискоенергийна къща в дългосрочен план могат да бъдат спестени около 85% от разходите за отопление, а на ниво пасивна къща – 90%. С тези средства можете да си позволите една допълнителна почивка през годината.

2. Уют и комфорт във Вашия дом

За да се чувствате добре във Вашия дом са важни не само обзавеждането и цветовото оформление, но и стайната температура, температурата на заобикалящите Ви повърхности (температурата на излъчване), както и влажността на въздуха.

През студения сезон в една стара неизолирана къща могат да се получат огромни разлики между стайната температура (напр. 21° C) и температурата от вътрешната страна на външните стени. Стените излъчват студ в помещението и човек има чувството, че става течение – въпреки че прозорците са затворени.

Изолираната с Аустротерм къща подобрява значително климата в помещенията – и през лятото и през зимата. С една добре изпълнена изолация и нормално проветрение се намалява опасността от появата на мухъл.

3. Защита на околната среда

Отопляването на жилищата е причина за една трета от вредните CO2 емисии. Една добре изпълнена с продуктите на Аустротерм топлоизолация (термично саниране) намалява значително тези емисии. Така всеки може да даде своя принос в борбата с парниковия ефект и глобалното затопляне.

 

4. Повишаване стойността на жилището

 

Собственият дом е една от най-важните цели в живота на всеки. Притежаването на имот, особено в периоди на икономическа несигурност, се смята за особена ценност. Чрез топлоизолирането стойността на едно жилище се повишава още повече. От гледна точка на постоянно растящите цени на енергията, термичното саниране чрез изолация на фасадата, покрива и плочите е една от най-важните мерки за добавяне на стойност. Задължителният европейски енергиен паспорт на сградите използва система от цветове, подобна на тази при хладилниците, за представяне на енергийното ниво на сградите.

 

 

5. Независимост от несигурни енергийни източници

 

Газовата криза между Русия и Украйна показа, че човек не може да разчита на несигурни източници за отопление. Топлоизолацията от друга страна дава сигурността, че човек е по-малко зависим от тези енергийни ресурси. Така изолационните материали на Аустротерм осигуряват независимост от несигурните енергийни източници.

 

6. Получаване на финансиране

 

В много европейски държави (като например в Австрия, Германия и Швейцария) е предвидено минимално ниво на топлоизолиране. По-добрата изолация, напр. на ниво нискоенергийна или пасивна къща, се финансира от държавата. Такава е практиката в много страни от ЕС, като размера на държавната субсидия обикновено възлиза на повече от 50% от стойността на мерките за подобряване енергийната ефективност на жилищните сгради.

 

7. И през лятото е приятно хладно

 

Добре изпълнената изолация поддържа топли помещенията през зимата. Тя също така спира проникването на много топлина от вън навътре през лятото.