Аустротерм експандира в Румъния

Австрийският производител на топлоизолации откри трета производствена линия за EPS в град Арад.

Аустротерм, водещият производител на топлоизолационни материали в Централна и Източна Европа, разполага вече с три производствени бази на територията на Румъния. От 7 ноември функционира нова линия за експандиран полистирен в гр. Арад, която ще позволи на компанията да има по-успешно присъствие в Трансилвания и в западната част на Румъния. Този път Аустротерм избра един необичаен подход за своето разрастване: За първи път е взет под наем съществуващ завод за EPS, който е адаптиран и модифициран от Аустротерм. Заводът в Арад създава 20 нови работни места. Така Аустротерм продължава своето разрастване и затвърждава позицията си в топ 3 на производителите на EPS и XPS в Румъния.

"Транспортните разходи, както навсякъде другаде, така и в Румъния, са ключов фактор, определящ конкурентоспособността на една компания. До този момент доставките в западната част на Румъния, и особено отвъд Карпатите, ни нанасяха сериозни финансови загуби", така Гералд Принцхорн (Gerald Prinzhorn), управител на групата Аустротерм, описва една от основните причини, продиктували решението за трета производствена база в гр. Арад. „Досегашният румънски производител „Von Meister“ SRL не беше в състояние да използва пълния потенциал на наличните ресурси и производствени технологии. Така пред нашите експерти се откри една добра възможност, да оптимизират съществуващата производствена линия в съответствие с нейния капацитет и да въведат високия стандарт за качество на Аустротерм“.

Строителната индустрия в Румъния е във възход

През последните три години, търсенето на качествени изолационни материали в Румъния е нараснало значително. Потенциал има все още и в областта на санирането. „Заводите ни в Букурещ и Хория работят на пълни обороти и достигат вече границата на своя капацитет. С включването на новите производствени мощности в Арад ние сме не само по-близо до клиентите ни в тази част на Румъния, но и сме вече по-добре подготвени за очакващия се ръст в строителството“, казва Гералд Принцхорн.

В Румъния от 1999 г.

Аустротерм стъпва на румънския пазар още през 1999 г., като открива първия си завод за EPS в Букурещ. Така Аустротерм започва производствена дейност на един обещаващ пазар, който със своите 20 млн. жители и днес предлага огромен потенциал за растеж. През 2006 г. е открит вторият завод на Аустротерм за производство на топлоизолационни плочи от EPS в Хория, в североизточната част на Румъния. Тази инвестиция прави възможен износа в Украйна и Молдова. През 2008 г. на същото това място започва производството и на екструдиран полистирен Austrotherm XPS.

За Аустротерм

През финансовата 2016 година продажбите на цялата група Аустротерм възлизат на 304 милиона евро. Към момента Аустротерм разполага вече с общо 21 производствени бази за топлоизолационни материали в 11 страни от Централна и Източна Европа и осигурява 950 работни места. Освен в Австрия и Румъния, австрийският производител присъства още в Германия, Полша, Словакия, Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, България и Турция.