История на Аустротерм

Аустротерм е пионерът в производството на топлоизолационни материали в Австрия. Фирмата е създадена през 1953 г. от Освалд Новотни, който е първият австрийски производител на стиропор. От тогава компанията не спира да разширява своите пазари и продуктовото си портфолио. Днес, повече от 60 години след основаването си, Аустротерм притежава дъщерни фирми в 11 държави с общо 19 производствени бази и е част от Шмид-Индустри-Холдинг, един от най-големите строителни концерни в Европа, към който принадлежат Баумит и Mурексин и още редица други компании.

1953

Всичко започва във Виена през далечната 1953 г., когато предприемачът Освалд Новотни започва производство на стиропор. Той е първият производител на стиропор в Австрия и първоначално се концентрира върху декоративните функции на материала – изработка на скулптури, манекени и др. Експандираният полистирен (EPS), както е техническото наименование на стиропора, е разработен една година по-рано от немския химически концерн BASF.

1964

Новотни съвсем скоро осъзнава, че истинският пазарен потенциал на стиропора се крие в неговите отлични топлоизолационни качества и това става причина да се насочи към производството на EPS-плочи. Така през 1964 г. в градчето Пурбах, край езерото Нойзидлер, той създава завод за топлоизолационни плочи, който с производствения си капацитет от 30 000 m³ на година успява напълно да задоволи нарастващите нужди на пазара до началото на 80-те години.

1980

През 1980 г. собственикът на заводите за преработка на камъни и варовик във Вопфинг, Австрия – Фридрих Шмид (Friedrich Schmid), купува фирмата на Новотни. По това време, с продажбата на около 18 000 m³, Новотни успява да реализира годишен оборот от 945 000 евро. Двете петролни кризи и предизвиканата от тях вълна от поскъпване на енергийните носители превръщат енергоспестяването в основна тема. Заради отличните си свойства, EPS-плочите на Новотни бързо са приети от австрийските строители и предприемачи като висококачествен топлоизолационен материал. Така само 2 г. след поглъщането на фирмата от Фридрих Шмид се налага увеличаване на производствените капацитети.

1982

Необходимото разширяване на производствения капацитет на фирма Новотни става възможно чрез поглъщането на един производител на стиропор в Пинкафелд. Така, с двете производствени бази в Пурбах и Пинкафелд, общият производствен капацитет се покачва на 150 000 m³.

1990

За постигането на високите цели, които си е поставила, фирмата инвестира около 4 млн. евро и оборудва производствената база в Пинкафелд с най-модерни производствени съоръжения, които позволяват увеличаване на производствените мощности. През 1990 г. в Пурбах започва производството на топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен - XPS. До този момент XPS-плочи в Австрия се внасят предимно от големите химическите концерни като BASF и Dow Chemical. Производствената технология се пази в тайна. Усилията, вложени в изследователска дейност и промените в производствените съоръжения в Пурбах довеждат най-накрая до желаната цел: ”розовa” топлоизолационна плоча от екструдиран полистирен. Така Новотни става единственият производител на XPS в Австрия.

1991

През 1991 г. Аустротерм Гьор, 100% дъщерна фирма на Топлоизолации Новотни, стартира производствена дейност в Унгария. Оттогава Аустротерм произвежда висококачествени топлоизолационни плочи от EPS за унгарския пазар, използвайки западни суровини.

1993

По случай 40-годишния юбилей на компанията, областния управител на провинция Бургенланд, г-н Стикс, награждава фирма Новотни с герба на Бургенланд.

1993

През лятото на 1993 г. в гр. Освиенцим е основана новата фирма Аустротерм Полша. Градът се намира в южната част на Полша, на около 40 км. от Катовиц и има население от 4 млн. жители. С инвестиция от 1,6 млн. евро се изгражда модерно производствено съоръжение по прототип на завода в Пинкафелд, с годишен производствен капацитет от 200 000 m³.

1994

За да се осигури единно пазарно присъствие в цяла Европа, през 1994 г. се взема решение топлоизолационните материали да се предлагат на всички пазари под марка Austrotherm. Така фирма Топлоизолации Новотни започва да оперира и в Австрия под името Austrotherm GmbH.

1995

В началото на лятото на 1995 г. новото съоръжение за производство на XPS в Пурбах, Австрия започва работа на пълни обороти. Така Аустротерм се превръща в един от най-важните икономически фактори за развитието на регионите Пурбах и Пинкафелд. На 2 октомври 1995 г. Аустротерм е наградена от Президента на Икономическата камара на Бургенланд, г-н Франц Крьопфел (Franz Kröpfl), с държавния герб на Австрия, за отличното качество на продуктите и за приноса си към развитието на австрийската икономика.

1997

В началото на ноември 1997 г. производствена дейност започва третото предприятие за EPS на Аустротерм в Източна Европа. Така, с инвестиция от около 2,18 млн. евро, в северните покрайнини на Братислава е открито едно от най-модерните производствени съоръжения за EPS, разположено на 13 000 m2 индустриална площ и разполагащо със складова база и модерни офиси.

1998

На 27 май 1998 г. Аустротерм, като един от първите производители на топлоизолационни материали в Австрия, получава от ÖQS сертификация по ISO 9001. Строгият контрол по качеството, който фирмата осъществява в продължение на години, е вече официално документиран черно на бяло. Клиентите могат да разчитат, че продуктите на Аустротерм, както и системите за управление на качеството и обслужването, отговарят без изключение на налагащите се все по-високи стандарти.

1999

През юли 1999 г. в гр. Скерневице – между Варшава и Лодц, заработва вторият полски завод за EPS от групата на Аустротерм. Така компанията се нарежда между тримата водещи производители на топлоизолационни материали в Полша.

1999

През август 1999 г., благодарение на отличната работа на своите инженери, Аустротерм успява да пусне на пазара ново поколение изолационни плочи. При производството им, като клетъчно съдържание, се използва въздух и с това новият Austrotherm XPS TOP отговаря на най-високите екологични изисквания. Една голяма част от инвестираните средства е изразходвана за изследователска дейност, развитие и опазване на околната среда. Разходът обаче си струва: топлоизолационните плочи от серията TOP притежават много добри топлоизолационни качества, изключителна устойчивост на механични натоварвания и влага, а със своето клетъчно съдържание от въздух отговарят напълно на изискванията на австрийските екологични стандарти.

1999

Петър Шмид (Peter Schmid), който е в компанията от 1993 г. насам, а от 1996 г. е и прокурист, става управляващ-съдружник на 01.09.1999 г. Той отговаря за организацията и развитието на компанията, както и за производството в Пурбах и в Пинкафелд.

1999

През 1999 г. Аустротерм стъпва на румънския пазар. Новопостроеният завод за EPS в Букурещ е пуснат в експлоатация през септември и така Аустротерм започва работа на един обещаващ пазар, който със своите 23 млн. жители предлага огромен потенциал за растеж. Новият завод за EPS e изграден в северните покрайнини на Букурещ на площ от 12 000 m² и разполага с годишен капацитет от 400 000 m³.

2001

През април 2001 г. в гр. Гьонгьос (Gyöngyös), на 80 километра североизточно от Будапеща, е пуснат в експлоатация вторият унгарски завод за EPS от групата на Аустротерм. Новият завод за топлоизолационни плочи е изграден върху площ от 26 000 m² и е един от най-модерните в групата, а производственият му капацитет възлиза на 600 000 m³.

2003

През август 2003 г. в гр. Валево (Valjevo), на 80 км. южно от Белград, е открит нов модерен завод за EPS. Той е изграден на площ от 12 000 m² и е оборудван с най-новата технология за производство "Made in Austria".

2003

Собственикът на Аустротерм, г-н Фридрих Шмид (Friedrich Schmid), получава по случай 50-годишния юбилей на фирмата почетното отличие на провинция Бургенланд.

2004

През 2004 г. в София започва изграждането на завод за производство на топлоизолационни плочи от EPS. Новият завод разполага с най-новата технология за производство "Made in Austria". Направената инвестиция възлиза на 3,5 млн. евро, като осигурява производствен капацитет от 400 000 m³.

2005

През 2005 г. Аустротерм разширява значително производствения си капацитет в Сърбия, придобивайки още два завода – завод за EPS в Србобран и завод за EPS и XPS в Ниш. Така Аустротерм става абсолютен лидер в производството на топлоизолационни материали, както и единствен производител на XPS в Сърбия.

2006

През юни 2006 г. е открит вторият завод на Аустротерм за производство на топлоизолационни плочи от EPS в Хория, североизточна Румъния. Тази инвестиция прави възможен износа в Украйна и Молдова. През 2008 г. на същото това място започва производството и на Austrotherm XPS.

2007

В гр. Бихач, разположен в северозападната част на Босна и Херцеговина, е основан Austrotherm BH d.o.o., чийто модерен завод за EPS отваря врати в началото на 2008 г. Инвестицията възлиза на 5 млн. евро и прави възможен износа към Хърватия. През есента на същата година пионерът в топлоизолациите получава австрийския знак за опазване на околната среда за продуктите от серията Austrotherm XPS TOP.

2008

През есента на 2008 г., в предградията на Истанбул, Аустротерм открива първия си завод за EPS в Турция. Компанията инвестира в новото производство 5 млн. евро. Инвестиция е направена и в България. През същата година в гр. Айтос, в близост до българското Черноморие, е открит вторият завод за EPS на Аустротерм България ЕООД. А през октомври 2008 г. в унгарския град Сексард (Szekszárd) е открит третият завод за EPS в Унгария, чийто годишен капацитет е заложен на 400 000 m³. Общата инвестиция и тук възлиза на 5 млн. евро.

2009

Аустротерм засилва дейността си в Словакия, като придобива 100% от собствеността на дъщерното си дружество със седалище в Братислава.

2010

През 2010 г. Аустротерм инвестира общо 7,7 млн. евро в разработването на нови продукти и в подобряване на производствените бази в двата си завода в Австрия. 3,2 млн. евро са инвестирани в съоръжение за производство на сивите топлоизолационни плочи Austrotherm EPS PLUS в Пинкафелд. Няколко месеца по-късно с 4,5 млн. евро е разширено и производството на XPS в другия австрийски завод на компанията в Пурбах. Целта на инвестицията е да засили предлагането на изключително устойчивите на натиск топлоизолационни плочи Austrotherm XPS TOP 50 и 70. В Загреб, Хърватия, е основано търговско представителство.

2011

През септември 2011 г. Гералд Принцхорн (Gerald Prinzhorn) е назначен за управител, отговарящ за продажбите и международното развитие на Аустротерм. Той ще ръководи компанията заедно с досегашния управител, Петър Шмид. Аустротерм получава наградата на провинция Бургенланд за иновации в категория „големи предприятия”. Наградата се присъжда за изобретяването на революционната технология Клебеанкер Дуплекс (Klebe Anker Duplex).

2012

През първата половина на 2012 година Аустротерм придобива завод за EPS в Шамац, Източна Босна. Така значително се улеснява износът на Austrotherm EPS към източната част на Хърватия. Наред с новия завод в Босна и Херцеговина, Аустротерм инвестира 8 млн. евро в производствените си бази в Австрия – в Пинкафелд и в Пурбах, в това число и в енергийно ефективна оптимизация на производството.

2013

В град Витенберге (Wittenberge), в северната част на Германия, е построен завод за XPS. През юни Аустротерм отбелязва своята 60 годишнина и получава поредното отличие от управата на провинция Бургенланд. Същата година, в град Тургутлу, в района на Измир, заработва вторият завод за EPS в Турция.

2014

Аустротерм подписва свидетелството за присъединяване на завода в Пинкафелд към климатичната организация Кlimabündnis.

2015

Austrotherm въвежда Система за управление по отношение на околната среда (ISO 14001) и Система за управление на енергията (ISO 50001). Компанията се присъединява към немската и австрийската организации за пасивни къщи - IG Passivhaus Deutschland и Passivhaus Austria.

2016

От 01.01.2016 година Гералд Принцхорн става единствен управител на групата Аустротерм. Съсобственикът Петър Шмид поема функция в новоучредения съвет на Аустротерм.

2017

С инвестиция от 7 млн. евро Аустротерм разширява производството на XPS в немския град Витенберге. Създадени са 10 нови работни места. През ноември в град Арад е открит третият завод за EPS на Аустротерм в Румъния.