Аустротерм инвестира 10 млн евро в австрийските фабрики

Специалистът за топлоизолации стартира с инвестиционна офанзива през есента

Аустротерм, водещ доставчик в областта на екологичното топлоизолиране в Централна и Източна Европа, започва с инвестиционна офанзива: въпреки коронавируса тази година са инвестирани общо 10 милиона евро в двете австрийски производствени предприятия в Пинкафелд и Пурбах. Началният сигнал през тези дни беше даден с новаторското създаване на нови складови халета за готовата продукция, складов офис и социални пространства в единствения австрийски производствен обект за топлоизолации от XPS в Пурбах.

„Въпреки всички беди от коронавируса стартирахме инвестиционна програма, която ще направи нашите две фабрики в Бургенланд годни за бъдещето. Инвестираме в модернизирането на инфраструктурата и в оптимизацията на процесите във фабриките, за да повишим ефективността и работната сигурност и същевременно да постигнем редуциране на собствения ни въглерододиоксиден отпечатък. Допълнителен позитивен ефект е, че голяма част от инвестиционния обем ще бъде от полза за регионалната строителна индустрия“, радва се Клаус Хаберфелнер, управител на групата на Аустротерм.

Програмата „Годни за бъдещето“ в детайли

В завода в Пурбах ще бъдат построени складове за готова продукция с обща площ от 3,600 м2  както и нов складов офис със социални пространства като стаи за почивка и чакални за служители и шофьори на камиони. Новата сграда е свързана с една цялостна концепция за трафика във фабриката, която е развита от експертите по логистика в института Фраунхофер. Оптимизирането и новата регулация на зоната за товарене скъсява маршрутите на камионите за приемане на стока във фабричните помещения със 70%. Това съответства на маршрут от около 14,000 км на година и редуцира съответното отделяне на въглероден диоксид и ниво на шума. По – нататък ще се инвестира в производствени мощности, за да може да се увеличи рециклирането на топлоизолационни плочи от XPS във фабриката.

В завода в Пинкафелд вече тегат приготовленията за построяването на нова офис сграда с приемна зона, учебен център и работилница, която трябва същевременно да илюстрира как трябва да бъде изпълнен устойчив строеж на офисни сгради в бъдеще. Освен това ще бъдат изпълнени множество актуални проекти по дигитализиране и автоматизиране, за да може работните процеси в заводите да се формират по – ефикасно и по – бързо.