Austrotherm експандира в Турция

Австрийският специалист в областта на топлоизолациите пусна в експлоатация трети завод за EPS в Анкара.

Аустротерм, водещият производител на топлоизолационни материали в Централна и Източна Европа, продължава разрастването си в Турция. В началото на април, в западната част на столицата Анкара, официално бе открит третият завод за изолационни плочи от EPS. Инвестицията в най-новите производствени технологии възлиза на 2 млрд. евро и осигурява производствен капацитет от до 400 000 кубични метра. На обща площ от 6 200 квадратни метра са разположени складове и производствени халета, където към момента работят 14 служители.

„Въпреки че вече десет години се борим с една изключително трудна среда и нестабилният валутен курс постоянно ни изправя пред нови предизвикателства, ние се фокусираме върху дългосрочната перспектива. Само в централната част на Турция живеят около 21 милиона души, повече от 5 милиона от тях в Анкара. Едва 30 процента от сградите имат топлоизолация, въпреки силните зими и горещите лета в област Анадола“, така Гералд Принцхорн, управител на групата Аустротерм, обяснява причините за новата инвестиция. „Вносът на енергийни ресурси натоварва турската икономика. Изолирането ще бъде все по-актуална тема и в Турция“, казва г-н Принцхорн.

През 2008 г. Аустротерм откри първия си завод за EPS в Турция, в предградията на Истанбул, и стана първият европейски производител на топлоизолационни материали, който се осмели да направи крачка отвъд Босфора. Благодарение на висококачествените изолационни продукти и отличното обслужване, компанията успя да се наложи на един пазар с вече утвърдени регионални производители. През 2013 година, в близост до Измир, е открит вторият завод за EPS на Аустротерм в Турция.

За Аустротерм

Австрийската компания Аустротерм отчете ръст от 47 млн. евро (+15,5%) в продажбите за изминалата 2017 година, с което оборотът достигна до рекордните 351 млн. евро. Към 31.12.2017 г. групата Аустротерм наброява за първи път 1030 служители, от който 280 в Австрия.

Към момента групата Аустротерм притежава 22 производствени бази в 11 страни от Централна и Източна Европа. Освен централата и двете производства в Австрия, компанията притежава дъщерни фирми още в Германия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Турция.

Групата Аустротерм, както и групите Баумит и Мурексин, са част от Шмид-Индустри-Холдинг, един от най-големите строителни концерни в Европа, който през 2017 година, със своите 5 900 служители, постига оборот от 1,7 млрд. евро.