Austrotherm разширява дейността си с инвестиция от 12 млн. евро в нов завод за производство на EPS изолация край Загреб

Пускането в експлоатация на новия завод е планирано за първата половина на 2024 г., като ще бъдат открити 30 нови работни места

Austrotherm започва строителството на първия завод за EPS изолация в Хърватия. През следващите месеци водещият производител на енергоспестяваща и предпазваща климата топлоизолация в Централна и Източна Европа ще изгради модерно производство в Забок, на 30 километра северно от Загреб. Ще се произвеждат както белият Austrotherm EPS, така и сивият Austrotherm EPS-PLUS, който изолира още по-добре. На площ от близо 8000 кв. м. ще се простират модерните производствени, складови халета и офис на компанията. Инвестицията в проекта на зелено към момента възлиза на около 12 милиона евро. Пускането в експлоатация на завода е планирано за първата половина на 2024 г. и ще разкрие 30 нови работни места в Хърватия. Те ще отговарят на най-високите стандарти за качество по отношение на безопасността на труда, оптимизираните работни процеси и дигитализацията.

„Пестенето на енергия е от все по-голяма важност за всички нас. Високите цени на енергията и необходимостта да се направи нещо мащабно за опазване на климата отдавна са теми и в Хърватия. Освен това, повече от 60% от хърватския жилищен фонд е лошо изолиран или изобщо не е изолиран. Изолационните материали на Austrotherm значително намаляват разходите за отопление и охлаждане. Austrotherm EPS-PLUS е изключително подходящ за термично саниране на фасади и покриви. Все още има голям потенциал за изолация и на сградите по популярното хърватско Средиземноморие“, заяви маг. Клаус Хаберфелнер, изпълнителен директор на Austrotherm Group.

Местоположението на първия завод на Austrotherm за EPS изолация в Хърватия е добре избрано. Забок има директна връзка с магистралата до близката столица Загреб и до Словения. „С по-бърза услуга за доставка и по-ниски разходи за логистика, ще можем да отговорим на нуждите на нашите хърватски клиенти дори по-добре от преди. Планираният капацитет също така дава възможност за износ на изолационни материали Austrotherm EPS за Словения. Освен това в бъдеще ще можем да предлагаме цялото продуктово портфолио чрез комбинирани доставки според нуждите на нашите партньори“, коментира Клаус Хаберфелнер. Austrotherm има собствена търговска компания в Хърватия от 2010 г. и оттогава доставя на хърватския пазар изолационни материали Austrotherm EPS и XPS с помощта на компании Austrotherm от съседните страни.

Днес в Хърватия Austrotherm е пазарен лидер в областта на XPS изолациите и един от 3-те утвърдени доставчици на EPS изолационни материали. С пускането в експлоатация на завода в Забок Austrotherm се стреми да подобри пазарната си позиция.

 

За Austrotherm

Austrotherm Group е семейна австрийска компания и в момента има 26 завода за производство  на изолационни материали в 12 държави. През финансовата 2022 година Групата Austrotherm реализира оборот от 627 млн. евро и има общо 1400 служители. Централата на компанията е във Вопфинг, Австрия. Освен в Пинкафелд и Пурбах, Австрия, пионерът в областта на изолацията има компании в Босна и Херцеговина, България, Германия, Хърватия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Унгария и Турция.

Групата Austrotherm е компания на Schmid Industrie holding, която генерира продажби от 2,6 млрд. евро с 6900 служители към 31 декември 2022 г.