Austrotherm откри завод за изолации в Германия

На 05.06.2014 г. в град Витенбергe, провинция Бранденбург, се състоя официалното откриване на първия в Германия завод на Austrotherm за топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен (XPS). На откриването присъстваха премиерът на провинция Бранденбург, д-р Дитмар Войдке, австрийският посланик в Германия, д-р. Ралф Шайде, д-р Валтер Корен (Австрийска Стопанска камара, ръководител на отдел външната търговия), г-н Йохан Каусл (икономически делегат, Берлин), председателят на окръжния съвет, г-н Ханс Ланге, кметът на град Витенберге, д-р Оливер Херман, както и 200 клиенти и партньори на фирмата.

Премиерът на провинция Бранденбург, д-р Войдке, подчерта в приветственото си слово, че Austrotherm e направила правилния избор с позиционирането си в този регион: "Химическата индустрия и производството на пластмаси имат дългогодишни традиции тук, в Бранденбург, а това намира голямо отражение и в политиката на финансиране от страна на правителството. Освен това новият завод, със своите свръхмодерни мощности за производство на изолации, е важен принос за енергийната ефективност в Германия и Европа."

Завод, построен за рекордно кратко време

Austrotherm - австрийският лидер в производството и предлагането на качествени топлоизолационни материали в Централна и Източна Европа, имаше особено голям повод за празнуване при официалното откриване: Между първата копка и първата произведена XPS плоча "Made in Wittenberge" изминаха само десет месеца. Така, за рекордно кратко време,на обща площ от 114 000 m2 беше изградено производствено хале и административна сграда. Главен изпълнител на цялостното планиране и строителство беше Unger Steel Group. С обща инвестиция в размер на 40 милиона евро във Витенберге - по средата на пътя между Берлин и Хамбург - Austrotherm GmbH реализира един ултрамодерен завод, който ще осигури заетост на 70 служители.

Управителят на Austrotherm, г-н Гералд Принцхорн, отговарящ за инвестицията в Германия, подчерта: "Благодарение на кратките срокове на строителството, оптималното сътрудничество с властите и Агенцията за икономическо развитие на Бранденбург, получихме добър старт в новия строителен сезон на 2014 г. Сега за нас важно ще бъде и бързото изграждане на магистрала A 14 покрай Витенберге."

Austrotherm 2013: Ръст на продажбите от износ и от чуждестранните дъщерни дружества

През изминалата 2013 г. групата Austrotherm увеличи ръста на продажбите си с 2% до над 250 милиона евро, с 18 производствени мощности в 11 страни, в които работят 850 души. Петер Шмид: "Фактът, че ние успяхме да увеличим продажбите си през миналата година е благодарение на нашите международни дейности, например, новият ни завод за EPS край Измир /Турция/. Същото очакваме и от завода във Витенберге за 2014 г.

Austrotherm непрекъснато разработва и пуска на пазара нови продукти. Така например, тази година на пазара беше пуснат новият изолационен материал Austrotherm Resolution, който постига с 40% по-добър изолационен ефект. "Оптимизацията ще продължи и в областта на XPS-продуктите", отбеляза г-н Петър Шмид. Компанията е част от Шмид Индустри Холдинг, представен в Германия от 12 години с групата Баумит, която със своите 9 производствени обекта е най-голямата компания в групата.

Освен централата в Австрия и новия си завод в Германия, компанията притежава дъщерни фирми още в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Турция.