Austrotherm засилва позицията си на Балканите

Австрийският концерн за изолационни материали придобива завод за EPS в Босна и Херцеговина

Австрийският концерн за изолационни материали придобива завод за EPS в Босна и Херцеговина Едноличният собственик на Аустротерм България и един от водещите производители на топлоизолационни материали в Централна и Източна Европа, Austrotherm GmbH, продължава да засилва позицията си в западния балкански регион. В средата на май приключи процедурата по придобиване на нов завод за EPS в Шамац, Босна и Херцеговина, близо до границата с Хърватия. Заводът, откупен от местния производител „EPS i PUR“ има максимален годишен капацитет от 200 000 кубични метра EPS. С него Austrotherm GmbH разполага вече с 18 производствени бази за изолационни материали от EPS и XPS в 10 европейски държави.

„С придобиването на новата производствена линия не само, че разширяваме капацитета си, но се сдобиваме и с идеална отправна точка за износ към източната част на Хърватия. Още от април 2008 разработваме хърватския пазар на изолационни материали чрез търговско ни представителство в Загреб. До сега доставките в целия регион се правеха от завода в Бихач,“ така управителят на Austrotherm разяснява съображенията за новата придобивка.

Заводът за EPS в Бихач (северозападната част на Босна и Херцеговина) съществува от 2008 година. От тогава насам Austrotherm е допринесъл значително за информираността в целия регион на тема „изолации“. Но има още много да се работи в тази насока. Според Петър Шмид, въпреки че средната дебелина на изолацията в Босна съществено се е повишила за този период, тя все още отговаря едва на половината от средноевропейското ниво.

Необходимостта от качествена изолация се засилва с покачване на енергийните разходи

Цените на енергията на Балканите, както и в Австрия, растат с бързи темпове и вече почти са достигнали западноевропейските нива. „Затова изолацията е изключително важна и задължителна за всеки босненец, който работи в строителната индустрия в Австрия. Разбира се, той залага същите стандарти за качество и в собствения си дом в родината. Това е положителен знак за нас, тъй като голяма част от сградите все още са много лошо или изобщо не са изолирани,“ така Петър Шмид обяснява мотивацията на австрийския концерн да инвестира допълнително в балканския регион.