Успешен пример: Устойчивост във височина

Енергийната ефективност в строителството и във всекидневния ни живот придобива все по-голямо значение. Пасивното строителство в Австрия отдавна не е новост. От тази година обаче жителите на Виена могат вече да се похвалят и с най-високата пасивна сграда в Австрия. Жилищният блок с общо 58 апартамента е сгушен сред стари дървета и множество нови насаждения в подобен на парк район.

Отлични показатели

Спазвайки изцяло принципа „Минимизиране на топлинните загуби, максимизиране на топлинните печалби” и благодарение на висококачествената топлоизолация на Austrotherm, сградата постига оптимален енергиен баланс, което я превръща в отличен пример за екологично строителство. Забележителното е, че апартаментите, които са разположени на обща площ от над 6000 m2, имат потребление на отопляема енергия по-малко от 15 kWh/m2. По тази причина пасивната сграда е отличена от австрийската енергийна агенция със сертификат „klima:aktiv”. Стандартът „пасивна сграда” е удостоверен от независимия изследователски институт „Институт пасивни сгради Др. Волфганг Файст (www.passiv.de).

Благодарение на отличната топлоизолация на Austrotherm и високоефективната система за вентилация в сградата се чувства приятна топлина. Оптималната „обвивка” възпрепятства ненужната загубата на топлина през прозорците и създава осезаем комфорт.

Подреден хаос

Проектът на сградата принадлежи на архитектите Клаус Дуда и Ерик Тестор, които са се спрели на доста нетрадиционно оформление – вътрешни градини разделят сградата на две част. Различната подредба на балконите, както и цветовото решение в зелено-бяло внасят допълнително оптическо разнообразие. И няма един прозорец, който да прилича на останалите! Една наистина уникална сграда с много потенциал.