Austrotherm строи завод за изолации в Германия

В края на миналата година започна строителството на новия завод на Austrotherm в Германия, където ще се произвеждат топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен (XPS). На 12.12.2012 г. в индустриалната зона град Витенбергe, намиращ се в северозападната част на провинция Бранденбург, в присъствието на представители на местната администрация бе направена първата копка на четвъртия поред завод за XPS на компанията в Европа.

На официалното откриване на строителната площадка управителят на Austrotherm, г-н Гералд Принцхорн приветства кмета на град Витенберге, д-р Оливър Херман, както и държавния секретар в Министерството на Икономиката и Европейските въпроси, г-н Хенинг Хайдеманс и председателят на окръжния съвет на окръг Пригниц, г-н Ханс Ланге.

„Благодарение на новия завод ще сме много по-добре позиционирани на немския пазар и ще можем да скъсим времето за транспортиране на продукцията, което ще ни позволи да отговаряме по-бързо и по-гъвкаво на нуждите на нашите клиенти. Новият завод ще обслужва цяла Централна и Северна Германия и ще улесни износа към Северна Европа, Полша и страните от Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург). Изключително важен е и фактът, че скоро започва строителството на магистрала А14, която ще минава покрай Витенбергe“, каза Гералд Принцхорн.

Държавният секретар Хенинг Хайдеманс добави: „С идването си Austrotherm допринася за укрепването на средната класа, която стои в основата на всяка успешна пазарна икономика. Изборът на окръг Пригниц за изграждането на поредния завод на австрийския производител на топлоизолационни материали е свидетелство за атрактивността на нашия регион. Благодарение на пристанището и новата магистрала, която скоро ще минава от тук, град Витенбергесе утвърждава все повече и като привлекателен логистичен център.“

Кметът на град Витенберге, д-р Оливър Херман, приветства планираната инвестиция от 40 млн. евро: „Със своята инвестиция Austrotherm дава ясен сигнал. След около година в северната индустриална зона ще заработи модерен завод за топлоизолации, който ще създаде 70 нови работни места – едно добро решение както за град Витенберге, така и за самата компания.“

На обща площ от 114 000 m2 ще бъде изградено производствено хале и административна сграда, където ще се помещава германската дъщерна фирма Austrotherm Dämmstoffe GmbH. Строителните дейности трябва да приключат до октомври 2013, а в края на годината се очаква и първите топлоизолационни плочи от XPS да напуснат завода. Тези устойчиви на влага и натиск плочи са идеални за изолация на фундаменти, сутерени и плоски покриви. От 2001 година до сега тяхното присъствие на германския пазар се гарантира с доставки от завода в Пурбах, Австрия. С новия завод във Витенберге продажбите, особено в Централна и Северна Германия, ще бъдат значително улеснени и ще се оптимизират наличностите от XPS-плочи за високи натоварвания и с по-голяма дебелина.

През 2011 година, със своите около 800 служители, групата на Austrotherm е постигнала годишен оборот от 226 млн. евро. и понастоящем разполага с 18 производствени бази за експандиран (EPS) и екструдиран полистирен (XPS) в 11 страни от Централна и Източна Европа.Освен централата в Австрия и очаквания новзавод в Германия, компанията притежава дъщерни фирми още в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Турция. Заводът в германския град Витенбергеще бъде четвъртият поред завод за XPS в Европа след тези в Австрия, Сърбия и Румъния.